kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Bolesti urinarnog sistema

Mokraćni sistem pasa i mačaka sastoji se od bubrega, uretera, mokraćne bešike i uretre. Primarne funkcije urinarnog sistema su izlučivanje štetnih produkata metabolizma i održavanje optimalne količine vode i elektrolita u organizmu. Poremećaji ovog sistema kod kućnih ljubimaca mogu nastati iz brojnih razloga – usled infekcije, povrede, prisustva peska ili kamenja, kao i pojave tumora.

Infekcije urinarnog sistema

Većina infektivnih bolesti urinarnog trakta pasa i mačaka su bakterijske infekcije. One obično kreću od uretre ka bešici, a nekada stignu i do bubrega, gde mogu dovesti do pojave pijelonefritisa. Ženke češće dobijaju ove infekcije nego mužijaci. Među uzročnicima jako često se javlja ešerihija. Simptomi urinarnih infekcija su otežano i bolno uriniranje, uriniranje na neuobičajenim mestima, prisustvo krvi u urinu i bolan stomak.

Urolitijaza (pesak i kamenje)

Pesak i kamenčići u mokraćnom sistemu stvaraju se kao posledica nagomilavanja urinarnih kristala. Oni se mogu stvoriti u bilo kom delu od bubrega do uretre, ali u najvećem broju slučajeva nalaze se u bešici. Do povećanog broja ovih kristala u urinu dolazi ili usled poremećenog metabolizma ili zbog nepravilne ishrane. Mogu biti različitih veličina, od sitnog peska do kamena veličine jajeta. Po sastavu razlikuje se više tipova kamenčića, što je važno da se utvrdi prilikom izbora terapije. Neke vrste se mogu rastvoriti a neke je potrebno hirurški odstraniti.

Možete posumnjati da Vaš pas ili mačka imaju kristale u urinarnom traktu kada primetite češće ili otežano mokrenje, lizanje genitalnih organa, napinjanje i bol prilikom uriniranja, prisustvo krvi u urinu, a kod mačaka i nalaz urina van posude za mokrenje.

Više o ovom problemu kod mačora

Neke rase pasa i mačaka imaju genetsku predispoziciju za stvaranje urolita, kao što su: persijska mačka, bišon, patuljasti šnaucer, pudla, ši-cu, jorkšir terijer i dalmatinac.

Kamen u mokraćnoj bešici

kamen-mokracna-besika/rendgen/ambulanta/tommykamen-iz-mokracne-besike/ambulanta/tommy

Bolesti bubrega

Dok ljudi u poznim godinama najčešće imaju zdravstvenih problema sa srcem, kod pasa i mačaka u pitanju su bubrezi. Dok naši ljubimci stare dolazi do laganog otkazivanja funkcije bubrega, tako da je pored artritisa, otkazivanje bubrega najčešći problem starijih pasa i mačaka. Postoji veliki broj kako akutnih tako i hroničnih oboljenja. Simptomi mogu jako varirati npr. učestalo mokrenje, retko mokrenje, pa i prestanak mokrenja. Takođe, može se javiti i povraćanje i gubitak na težini.

Policistični bubrezi

Kod ovog oboljenja u parenhimu bubrega formiraju se brojne ciste, usled čega dolazi do uvećanja bubrega, a u najtežim slučajevima i do potpunog otkazivanja ovih organa. Ova bolest nasledna je kod biglova i persijskih mačaka.