kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Šuga kod morskog praseta

Pigi je primljen u našu ambulantu početkom oktobra 2009. godine, sa višemesečnom istorijom problema na koži. Vlasnica je pre tri meseca prvi put primetila da je koža počela da se peruta, a Pigi da se češe. Svrab je postajao sve intenzivniji, a koža i dlaka sve grublja i suvlja. Primenjivali su antibiotsku kremu bez ikakvog poboljšanja. Pigi je došao u stadijum u kome mu je svaki dodir bio bolan, slabije je jeo i postao je izrazito nervozan do granice frustracije.

Pigi, morsko prase, star godinu dana

Kliničkim pregledom ustanovljena je alopecija i eritem na koži, kao i prisustvo peruti sa intenzivnim pruritusom.

veterinarska ambulanta - morsko prase sa sugom veterinarska ambulanta morsko prase na prijemu veterinarska ambulanta-  morsko prase na prijemu

Nakon mikroskopskog pregleda skarifikata kože i preparata sa acetat trakom, ustanovljeno je prisustvo velikog broja ektoparazita Trixacarus caviae, uzročnika šuge morskih prasića.

mikroskopski pregled šuge morsko prase veterinarska ambulanta morsko prase posle tretmana veterinarska ambulanta morsko prase posle dve nedenje tretmana

Već nakon prvog tretmana stanje se znatno popravilo. Tretman je ponovljen još dva puta u razmaku od dve nedelje, a Pigi se potpuno oporavio, počeo normalno da jede, postao veseo i raspoložen za maženje i igru.