kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Oftalmologija

Oči pasa i mačaka po građi su slične ljudskim, sa nekoliko izuzetaka. Jedan od njih je postojanje trećeg očnog kapka, koji služi da zaštiti očnu jabučicu. U trećem očnom kapku nalazi se i suzna žlezda, tako da psi i mačke imaju po dve suzne žlezde u svakom oku, za razliku od nas koji imamo samo po jednu.

Postoji nekoliko čestih bolesti oka kod kućnih ljubimaca, koje se mogu javiti bilo kada tokom života, iako se neke od njih javljaju češće kod štenaca a neke kod starijih pasa i mačaka.

Protruzija žlezde trećeg očnog kapka

hirurgija oftalmologija protruzija cherry eye

Kada se ova žlezda pomeri iz svog normalnog ležišta može se videti kako viri iz medijalnog ugla oka u vidu crvenkaste mase. Ovaj problem se češće viđa kod mladih pasa, a naročito kod koker španijela, pudle, bigla i buldoga. Uprkos svom izgledu, ovo nije bolan proces. Međutim, ukoliko se na vreme ne sanira može doći do iritacije, zapaljenja i narušavanja procesa stvaranja suza, kada situacija postaje ozbiljnija. Da bi se ovo oboljenje saniralo, potrebno je da se uradi hirurška repozicija žlezde trećeg očnog kapka. Prilikom ovog vrlo efikasnog zahvata žlezda se vraća na svoje mesto, a prognoza za potpun oporavak je odlična.

Entropium

hirurgija oftalmologija entropium

Očni kapci se mogu uvrnuti ka unutra tako da trepavice naležu direktno na očnu jabučicu, a ovo oboljenje se naziva entropium. Ako Vam u oko upadne čak i jedna trepavica to izaziva bol – zamislite onda kakav je osećaj kadao se o očnu jabučicu konstantno trlja tako veliki broj dlaka. Ovaj problem se često javlja kod rasa čau-čau, buldoga, irskih setera, labradora, ali i mnogih drugih. Dosta ređe je prisutan kod mačaka. Hirurški zahvat kojim se ispravlja ovo stanje je veoma efikasno rešenje.

Katarakta

hirurgija oftalmologija katarakta

Dok Vaš ljubimac stari moći ćete da primetite mlečno prebojavanje oka. U stvari, radi se o zamućenju očnog sočiva koje se naziva katarakta. Najčešće se javlja kod starijih pasa i mačaka (senilna katarakta), ali se može javiti i kod mladih životinja koje imaju genetsku predispoziciju (juvenilna katarakta). Senilna katarakta gotovo uvek zahvata oba oka. Kako proces sazreva, mlečna boja je sve izraženija, a vid sve slabiji.

Glaukom

hirurgija oftalmologija glaukom

Glaukom je jedna od najozbiljnijih bolesti oka koje mogu dobiti psi i ređe mačke. Do njega dolazi usled povećanja očnog pritiska. Glaukom obično počinje od jednog oka a zatim zahvati i drugo. Ovo je jako bolno oboljenje i često dovodi do slepila. Zahvaćeno oko deluje otečeno, dobija plavičast odsjaj i zamućenje, a psi i mačke često šapama trljaju oči.

Povrede i infekcije oka

hirurgija oftalmologija infekcije i povrede

Povrede očne jabučice su nažalost čest problem kod pasa i mačaka. Do njih može doći na razne načine, u oko može upasti pesak, kamenčić ili trn, mačke mogu kandžama ogrebati oko psu ili jedna drugoj, a jaki udarci (npr. automobilom) mogu dovesti do veoma ozbiljnih povreda oka i okolnog tkiva. Psi i mačke sa lakšim povredama mogu imati sledeće simptome: pojačano lučenje suza, češće treptanje, crvenilo, manja krvarenja iz oka ili kapaka, otok, protruziju trećeg očnog kapka, itd. Ako je u pitanju povreda težeg stepena primetićete znake jakog bola, očni kapci će biti zatvoreni, može doći do obilnijih krvarenja, pa i promena oblika oka.

Gotovo uvek kada se oko povredi dolazi do posledične infekcije. Pas ili mačka trljaju šapama povređeno oko i time samo pospešuju zapaljenje. U tim slučajevima javlja se sekundarna bakterijska infekcija koja dodatno pogoršava situaciju. Međutim, očne infekcije mogu da se jave i nevezano za povrede oka. Ukoliko primetite pojačan iscedak iz oka, koji je uz to i promenjene boje i neprijatnog mirisa, posetite svog veterinara.