kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

RUPTURA PREDNJEG UKRŠTENOG LIGAMENTA KOLENA PSA

Ukršteni ligamenti kolena imaju funkciju da učvrste koleni zglob. Pucanje ili ruptura uzrokuju nestabilnost kolena koja dovodi do oštećenja zglobne hrskavice.

hirurgija ortopedija pucanje krucijalnog ligamenta

Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta kolena  (CrCL) je čest ortopedski problem u pasa. Češće je prisutna  kod pasa koji žive u gradskim sredinama, koji se malo kreću, a naročito su podložne velike rase pasa i gojazni psi. Smatra se da  ključnu ulogu imaju traume manjeg intenziteta koje s vremenom oslabljuju vlakna ligamenta i na kraju dovode do njegovog pucanja. Sve to za posledicu čini hromost, bol i artritis kolena.

ŠTA JE UZROK RUPTURE CRCL KOD PASA?

Kod većine pasa ruptura CrCL nastaje kao rezultat dugotrajne degeneracije ligamenta, pri čemu su vlakna unutar ligamenta sve slabija do momemta pucanja.

Mi ne znamo tačan uzrok, pored traume važni su genetski faktori, tako da određene rase imaju predispoziciju kao što su: Labrador retriver, Rotvajler, Nemački bokser i West Highland terijer .Traume se češće javljaju u srednjoj dobi pasa (3-6 godina).

Vlasnici često postavljau pitanje, da li su mogli nekako da pomognu psu u sprečavanju ove povrede. To je donekle moguće pravilom ishranom, održavanjem telese mase i kondicije (svakodnevnim šetnjama, trčanjem po mekom i  travnatom terenu, ukoliko je moguće plivanje…).

Važna informacija za vlasnike je da su nakon nastanka rupture ukrštenog ligamenta simptomi vrlo intenzivni. Pas ne koristi normalno nogu, prisutna je hromost i bolnost. Stanje može prividno da se poboljša u  narednim nedeljama, što može zavarati vlasnike i veterinara. Po prolasku te zapaljenske faze, hramljanje se  može smanjiti ili čak nestati, dok je koleno i dalje nestabilno kada nastaje ozbiljno oštećenje zglobne hrskavice odnosno arthritis.

KAKO SE LEČI?

HIRUŠKIM  TRETMANOM

Hiruškim tretmanom se postiže stabilnost kolenog zgloba. Tehnike koje izvodimo su:

1. LSS - engl.Lateral suture stabilization 

LSS je ekstrakapsularna tehnika kod koje se implantira neresorptivan  konac u zglob kolena psa

2. TTA - engl.Tibial Tuberosity Advanced

TTA tehnika je  jedna od  najsavremenija ujedno i najzahtevnijih tehnika koju preporučujemo. Uz promene nagiba kosti potkolenice, menja  se potpuno biomehanika i geometriju kolena i na taj način se vrši stabilizacija kolena. Za ovu tehniku su neophodni titanijumski implanti i preoperativnu pregled radi odabira veličine koja će se koristiti na hiruškom zahvatu. Za potpuni oporavak neophodno je oko dva meseca.

KONZERVATIVNIM LEČENJEM

Konzervativni način lečenja  se retko preporučuje i najčešće je metoda izbora kod pacijenata koji iz određenih razloga nisu kandidati za operativni zahvat ( na primer srčani bolesnici i drugi poremećaji )

Prema stručnoj literaturi neretko ima uspeha kod pasa ispod 10 kg telesne mase.  Za  uspeh je neophodna fizikalna  terapija da bi se ojačala potporna struktura kolena kao što su mišići i tetive, kao i u slučajevima gde je neophodno  regulisanje telesne mase. Psi sa telesnom masom većom od 15 kg imaju malo verovatnoću da se oporave bez hiruškog tretmana.