kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Lažna trudnoća kod pasa i mačaka

Lažna trudnoća je izraz koji se koristi za označavanje stanja  kada ženka koja nije skotna pokazuje simptome trudnoće, laktacije ili dojenja. Simptomi se pojavljuju  mesec ili dva nakon estrusa. Hormonska neravnoteža igra glavnu ulogu u nastajanju ovog problema. Zavsino od ozbiljnosti stanja, simptomi mogu trajati i nekoliko meseci.

Pročitaj ceo članak

Paraanalne žlezde kod pasa

Paraanalne žlezde su zapravo dve male vrećice koje se nalaze na samom kraju rektuma ispred analnog sfinktera. Obložene su iznutra žlezdanim epitelom koji stvara sekret karakterističnog, i za ljudski nos uglavnom neprijatnog mirisa, svetlo žute, beličaste do svetlo sivkaste boje i retke, gotovo vodenaste konzistencije. Ovaj sekret dospeva u spoljašnju sredinu preko izvodnih kanala lociranih na samom prelazu sluzokože debelog creva u kožu.

Pročitaj ceo članak

Šta je to Piometra? - zapaljenje materice

Piometra je veoma ozbiljno oboljenje materice. Kod starijih kuja javlja se obično četiri do osam nedelja posle teranja, a nešto ređe se javlja i kod mačaka. Osnovni razlog nastanka je disbalans ženskih polnih hormona estrogena i progesterona. Estrogen je taj koji dovodi do proširenja pojedinih žlezda u tkivu materice. Normalno se ove žlezde smanjuju nakon teranja ali, zbog nastanka infekcije, ostaju proširene i postepeno se razvija zapaljenje. Posle nekog vremena, ovo zapaljenje dobija gnojni karakter. Ove promene mogu dovesti i do smrtnog ishoda, pa se mora reagovati na vreme. Jedan od uzroka uginuća je ozbiljno krvarenje iz materice, nakupljanja gnoja u materici, resorpcije toksina u krvi koji dovode do toksemije i sepse.

Pročitaj ceo članak