kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Šta je to Piometra? - zapaljenje materice

Piometra je veoma ozbiljno oboljenje materice. Kod starijih kuja javlja se obično četiri do osam nedelja posle teranja, a nešto ređe se javlja i kod mačaka. Osnovni razlog nastanka je disbalans ženskih polnih hormona estrogena i progesterona. Estrogen je taj koji dovodi do proširenja pojedinih žlezda u tkivu materice. Normalno se ove žlezde smanjuju nakon teranja ali, zbog nastanka infekcije, ostaju proširene i postepeno se razvija zapaljenje. Posle nekog vremena, ovo zapaljenje dobija gnojni karakter. Ove promene mogu dovesti i do smrtnog ishoda, pa se mora reagovati na vreme. Jedan od uzroka uginuća je ozbiljno krvarenje iz materice, nakupljanja gnoja u materici, resorpcije toksina u krvi koji dovode do toksemije i sepse.

Osim disbalansa u količini hormona, mora se uzeti u obzir i činjenica da svako davanje hormona bilo za odlaganje teranja, sprečavanje graviditeta ili u druge terapijske svrhe, povećava verovatnoću za nastanak piometre.

Ukoliko je vaša ljubimica obolela, primetićete određene znake od kojih su najuočljiviji izrazita depresija i velika žeđ. Iako se radi o gnojnom zapaljenju, ne mora da se javi gnojni iscedak iz vagine, što zavisi od toga da li je cerviks materice otvoren ili zatvoren. U svakom slučaju, to je momenat kad treba da se obratite veterinaru.

instrumenti_za_hirurgiju

Nažalost, najbolja terapija je hirurška. Veliki broj vlasnika ne želi ovakvo rešenje, stoga treba da imaju u vidu pozitivne strane sterilizacije. Kao prvo, vaš ljubimac će mnogo lakše podneti ako se procedura uradi kada je potpuno zdrav. Drugo, eleminišete brojne probleme koji idu zajedno sa teranjem, rešavate se pratnje komšijskih pasa. Treće, kao važan medicinski aspekt, sa sterilizacijom se smanjuje verovatnoća pojavljivanja tumora mlečne žlezde u kasnijim godinama. Zato, ukoliko ne planirate da se bavite odgajivanjem pasa, uzmite u obzir sve ove prednosti sterilizacije i slobodno se odlučite - ZA, bez obzira da li je vaša kuja imala štenad ili ne.