kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Lažna trudnoća kod pasa i mačaka

Lažna trudnoća je izraz koji se koristi za označavanje stanja  kada ženka koja nije skotna pokazuje simptome trudnoće, laktacije ili dojenja. Simptomi se pojavljuju  mesec ili dva nakon estrusa. Hormonska neravnoteža igra glavnu ulogu u nastajanju ovog problema. Zavsino od ozbiljnosti stanja, simptomi mogu trajati i nekoliko meseci.

Lažna trudnoća kod pasa

Simptomi

Promena ponašanja, pojava simptoma vezanih za majčinski instinkt i pravljenje ,,gnezda“ gde će doći do ,,štenjenja“, uznemirenost, rastegnutost abdomena i proširenje mlečnih žlezda, povraćanje, depresija, gubitak apetita, pojava tečnosti i sekrecije iz mlečne žlezde.

 Uzroci

Tačan uzrok ovog stanja je nepoznat. Neravnoteža hormona igra važnu ulogu u razvoju ovog stanja. Neke ženke mogu razviti takve simptome čak i nekoliko dana nakon sterilizacije, u zavisnosti u kojoj je fazi ciklusa ženka sterilisana.

Dijagnoza se postavlja na osnovu detaljnog razgovora sa vlasnikom, kliničkog pregleda psa i ultrazvučnim pregledom abdomena kako bi se isključila trudnoća. U zavisnosti od stanja psa nekada je neophodno uraditi i analizu urina i krvi.

Lažna trudnoća kod pasa1

 

Lečenje

Ukoliko ne dođe do spontanog povlačenja simptoma, na osnovu procene veterinara, nekada tretman može biti hormonski, a nekada (u zavisnosti od učestalosti pojavljivanja simptoma) može biti preporučena i sterilizacija. Ukoliko se ovakvo stanje često javlja a pas se ne koristi u priplodu, apsolutna peporuka je sterilizacija.  Da bi se smanjila sekrecija mlečne žlezde nekada je neophodno upotrebljavati obloge, promeniti režim unosa hrane i vode, a nekada čak i Elizabetanskom kragnom zaštititi životinju kako lizanjem ne bi samu sebe stimulisala na proizvodnju mleka.

Prognoza ovog stanja je uglavnom dobra, sem ukoliko se ne jave komplikacije koje je neophodno dugotrajno tretirati.

Lažna trudnoća kod pasa2