kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Dirofilarioza (srčani crv)

kardiologija srcani crv ambulanta tommy

Srčani crv ili Dirofilaria immitis je parazit, od kojeg oboljevaju sisari – najčešće su to psi, a nešto ređe mačke, vukovi, lisice, morski lavovi i feretke. Izuzetno retko se događa da zaražene budu druge životinje ili ljudi. Dirofilarioza je bolest koja je zastupljena u celom svetu, ali klimatske prilike u nekim krajevima planete pogodnije su za razvoj komaraca, pa samim tim i ovog oboljenja. Pored toga, sve češća putovanja sa ljubimcima u toplije krajeve doprinela su porastu broja zabeleženih slučajeva. Upravo zbog toga su ljubimci koji žive napolju podložniji zarazi parazitom srčanog crva.

Ovo oboljenje prenosi se isključivo ujedom komarca. Kada ujede zaraženu životinju, komarac u sebe unosi larve srčanog crva – mikrofilarije – zajedno sa krvlju kojom se hrani. Tokom dve sedmice larve sazrevaju u krvotoku komarca, da bi u jedom trenutku ponovo bile prenete na drugu životinju. U narednih mesec dana one se razvijaju u odrasle crve, koji se kasnije nastanjuju i dalje razmnožavaju u krvnim sudovima i srcu. Od trenutka infekcije do pojave novih mikrofilarija prođe između pet i sedam meseci. Životni vek odraslih parazita je u proseku šest godina, te svaka sezona komaraca može dovesti do povećanja broja parazita u organizmu ljubimaca.

kardiologija srcani crv ambulanta tommy

Obolele životinje na samom početku infekcije ne pokazuju nikakve simptome, pa se vlasnik psa javlja veterinaru tek kada je bolest uznapredovala. Međutim, zbog neadekvatnog ili nepotpunog lečenja može doći do smrtnog ishoda. Prvi simptomi koje vlasnik može uočiti kod psa vezani su za svakodnevne situacije – pas se brže umara, teško diše, uporno kašlje, neraspoložen je, slabije jede i gubi na težini. Kako se bolest razvija, može doći do problema u radu srca, pluća i drugih vitalnih organa. Manje rase pasa su podložnije ovom oboljenju, jer imaju manje srce i nije potrebna velika invazija parazita za razvoj težeg oblika bolesti.

Dirofilarioza se dijagnostikuje laboratorijskom analizom uzorka krvi i to na dva načina. Jedna vrsta testova otkriva pojavu mikrofilarija u organizmu psa, što upozorava i na prisustvo odraslih jedinki. Međutim, moguće je da rezultat ovog testa bude lažno negativan kod 15-20% pasa, ukoliko je pas inficiran samo mužjacima, ženkama koje su nedovoljno zrele ili ako postoji samo jedan ili dva crva. Drugi testovi utvrđuju prisustvo odraslih ženki srčanog crva, što je značajno jer samo one mogu ispustiti larve u krvotok. Ukoliko su laboratorijski rezultati pozitivni, sledeći korak je dodatno ispitivanje faze u kojoj se bolest nalazi – biohemijskom analizom krvi, rendgenskim snimcima, ultrazvučnim pregledom, a preporučuje se i EKG. Sve ove analize neophodne su i za utvrđivanje odgovarajućeg načina lečenja. Testiranje psa na prisustvo srčanog crva preporučuje se jednom godišnje, jer je tako moguće otkriti bolest na vreme. Uz to, neki od ovih testova kombinovani su sa testovima na druge bolesti koje prenose krpelji (anaplazmoza, lajmska bolest i ehrilioza).  Godišnjim testiranjem psa bićete sigurni da Vaš ljubimac nije zaražen ili ćete moći na vreme da otkrijete oboljenje.

kardiologija srcani crv ambulanta tommy

Prisustvo komaraca u životnom okruženju psa je neizbežno, a infekcija se najčešće javlja tokom maja i juna. U tom smislu, preventivna zaštita ljubimaca jednom mesečno je najbolje rešenje, korišćenjem repelenata, spot on preparata ili ogrlica za zaštitu od insekata.