kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Mačak u mukama - problem sa mokrenjem F.L.U.T.D.

Da li vaš mačak podignutog repa paradira ulicom? Ili, nesrećan provodi vreme u "toaletu" preznojavajući se od muka? Ovo drugo predstavlja najuočljiviji znak koji vlasnici najranije primete. Nesretni mačor odlazi po nekoliko desetina puta u posip pokušavajući da urinira.

macak u mukama

Najčešće ne mokri ili mokri u kapima, a mokraća je često sa primesama krvi. Posledice nisu nimalo naivne i razlog su za uzbunu. Naime, problem je poznat pod skraćenicom FUS, što znači Felin urinarni sindrom. Najčešće se javlja kod mačora zbog izuzetno uzane uretre mužjaka životinja. U tim slučajevima dolazi do začepljenja izvodnog mokraćnog kanala nagomilanim sitnim kristalima - urolitima, svima nama poznat kao pesak.

Na kraju može doći do potpunog prestanka eliminacije mokraće i njenog nakupljanja u mokraćnoj bešici. Tada je neophodno pozvati veterinara, koji će sediranu ili anesteziranu životinju kateterisati i isprazniti prepunjenu mokraćnu bešiku. U suprotnom, životinja može uginuti u roku od 24 do 48 sati zbog posledice uremije.

Uzroci ovog sindroma su mnogobrojni, a najznačajniji su dominantna ishrana ribom (na primer papalinama) i visokoproteinskom ishranom, gotovom komercijalnom hranom. Javlja se kod svih starosnih doba, bez obzira na rasu, češće kod nevakcinisanih i kastriranih mačora. Na sreću, danas su dostupni mnogobrojni preparati sa kojima se, uz promenu ishrane, može kontrolisati ovo oboljenje.

Kod pacijenata kod kojih se ovo stanje često ponavlja, a terapija ne daje zadovoljajuće rezultate indikovana je hirurška procedura.