kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Infekcije urinarnog trakta kod pasa

Infekcije urinarnog trakta i kamenje u bešici česti su problemi kod pasa. Ovi problemi mogu biti veoma bolni, zbog čega je bitno znati šta posmatrati kod psa.

Kada psi imaju infekcije urinarnog trakta, mogu se naprezati ili imati poteškoća prilikom mokrenja, a u nekim slučajevima se može naći i krv u urinu psa. Vlasnici treba da budu veoma obazrivi i da posmatraju navike psa prilikom uriniranja, kako bi mogli da primete da li se pas napinje i da li mu je potrebno više vremena nego obično kako bi mokrio.

kamencici 2 za sajt

Poseta veterinaru je obavezna ukoliko se primete sledeći znaci:

-       Često uriniranje

-       Krv u urinu

-       Cviljenje tokom uriniranja

-       Napor prilikom uriniranja

-       Često ili opsesivno lizanje genitalne regije

Kako bi se tačno dijagnostifikovao problem, potrebno je uraditi određene pretrage. Za početak bi trebalo uraditi kompletnu analizu krvi kako bi se utvrdilo funkcionalno stanje bubrega i stanje bele krvne loze koja ukazuje na postojanje infekcije. Nakon tog pregleda, preporuka je svakako uraditi ultrazvučni i/ili radiološki pregled, koji će dati informacije o stanju mokraćne bešike (stanju zida i prisustvu peska ili kamenja), kao i o izgledu bubrega i drugih struktura, naročito prostate kod kod mužjaka, koja, ukoliko je promenjena može dati slične simptome kao i infekcija mokraćnih puteva. Ukoliko su infekcije česte i uporne, dalje se preporučuje bakteriološka analiza urina. Uzorak urina bi trebao da uzme veterinar, metodom kojom proceni da je najadekvatnija kako bi se izbegla kontaminacija uzorka, jer izvodni kanali mokraćnih puteva nisu sterilni i u njima je uvek prisutna određena količina bakterija.

Ukoliko se pregledima ustanovi da je uzrok problema prisustvo peska ili mokraćnog kamenja, preporuka je da se uradi analiza sedimenta kako bi se utvrdilo poreklo kamenja. Uobičajeno je struvitno kamenje, koje ide obično u kombinaciji sa infekcijama bešike. Svi psi mogu da dobiju ovo kamenje, ali male rase kao što su ši-cu, lasa apso, jorkširski terijeri, minijaturni šnauceri i bišoni izgleda da su podložniji dobijanju ovog kamenja. I druge vrste su poznate po predispoziciji da dobiju određenu vrstu kamenja. Na primer, mužjaci dalmatinaca češće dobijaju uratno kamenje, dok škotski hrt i neki jazavičari i buldozi češće dobijaju cistinsko kamenje.

kamencici 1 za sajt

Prava dijagnoza je izuzetno bitna, jer nikada ne želimo da pretpostavimo da pas ima „uobičajenu“ infekciju urinarnog trakta i da na taj način ne uvidimo pravi problem.

Nakon što se problem dijagnostifikuje, potrebno je prepisati odgovarajući antibiotik u slučaju infekcije, ili preporučiti posebnu ishranu kako bi se kamenje razložilo. Nekada je i jedno i drugo potrebno, a ukoliko prisutno kamenje preti da napravi opstrukciju (naročito kod mužjaka) u nekim slučajevima je uz sve prethodno navedeno neophodna i hirurška intervencija.

Značajno je infekciju držati pod kontrolom kako bi se izbeglo taloženje novog peska i njegovo taloženje u veće kamenčiće koji mogu da naprave opstrukciju. Stanje pacijenata se prati tokom terapije i nakon završetka, ultrazvučnim i/ili radiološkim pregledima kako bi se imao uvid u učinak primenjene terapije i promene ishrane.